Articles

divendres 27 de febrer de 2015 | Legislació

Hipoteques: clàusules abusives, com trobar-les i eliminar-les

Hipoteques: clàusules abusives, com trobar-les i eliminar-les

El contingut dels préstecs hipotecaris pot ser contrari a la bona fe, i és en aquests casos quan podem parlar de clàusules abusives que poden ser anul·lades.

Hi ha tot un llistat de clàusules abusives que es recullen a la Llei General de defensa dels consumidors i que poden estar presents en la vostra  hipoteca, per exemple, les que tenen a veure amb el fet d’haver de pagar uns interessos desorbitats o les anomenades clàusules sol o sostre, entre d’altres.

El Tribunal Suprem acaba de pronunciar-se sobre la nul·litat de les clàusules sol i ara podrem demanar  amb plenes garanties, que quedin fora del nostre préstec i  reclamar el que hem hagut de pagar de més per la seva aplicació ( i no acostuma a ser poc)

Moltes d’aquestes clàusules abusives  són les que han donat peu als desnonaments per execucions hipotecàries i que ara, després que la Unió Europea ha considerat que el nostre sistema no s’ajusta a la protecció del consumidor, estan sent revisades i anul·lades.

Amb  la Llei 14/2013, de 27 de setembre, de suport als emprenedors, es preveu la supressió d'IRPH Caixes, IRPH Bancs i el Tipus Ceca, quedant vigent únicament l'IRPH d'entitats.

L'IRPH (Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris) és el tipus mig dels préstecs hipotecaris a més de tres anys per l'adquisició d’habitatge lliure que han concedit bancs i caixes durant el mes al que es refereix l'índex.

Reviseu la vostra hipoteca

És aconsellable que reviseu la vostra hipoteca i si esteu suportant condicions injustes. Si fos el cas, podeu demanar la seva nul·litat i que aquestes condicions es deixin d’aplicar, alliberant-vos d’una càrrega que no teniu per què dur sobre les esquenes.

Una opció recomanable és contractar un servei d’assessorament legal en la revisió de la vostra hipoteca per comprovar el compliment del que és just i del que us pertoca. També és aconsellable un servei de mediació amb els bancs, perquè potser no cal arribar a un jutjat i es poden renegociar les condicions del vostre contracte hipotecari amb l’entitat bancària, el retorn del que hem pagat de més....

Els bancs i els consumidors poden tenir una relació de desequilibri. De vegades, el consumidor se sent en una situació d´inferioritat respecte al professional  (la seva capacitat de negociació, el nivell d’informació, què significa adherir-se a condicions que ja venen redactades pel professional sense poder influir en el seu contingut...), i signa contractes on es compromet a complir amb obligacions que poden ser abusives.
El recolzament d’un assessor jurídic us ajudarà a renegociar-les en una relació més equilibrada amb la vostra entitat.

Autor: Concepción Sánchez Olea

Advocada i Mediadora

PACTEM ADVOCATS

 

www.pactemadvocats.com

Comparteix

Facebook
Twitter
Google+

Etiquetes

No hi ha etiquetes.

També et pot interessar

Agenda