El Centre d’Empreses Casa del Marquès ha complert deu anys impulsant l’economia local mitjançant els serveis i les instal·lacions que aquest equipament municipal posa a disposició de les empreses i emprenedors del Masnou. A grans trets, alguns dels serveis s’adrecen a empreses que ja estan en marxa; d’altres, a donar un cop de mà a les noves idees de negoci, per tal que es puguin engegar i consolidar.

La festa per celebrar els deu anys de vida d’aquest servei municipal es va fer a la mateixa Casa del Marquès, el divendres al vespre. Van assistir-hi representants d’empreses que hi estan allotjades però també d’altres que van estar-hi en el passat. També va participar-hi Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball en funcions; l’alcalde, Jaume Oliveras; l’exalcalde Eduard Gisbert; la primera tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica, Maria Llarás i altres regidors i regidores de l’Ajuntament, actuals i de mandats anteriors. El conseller Torrent va acudir a la Casa del Marquès després de fer una breu visita a la Casa de la Vila, on va signar el Llibre d’honor del municipi.

Durant els parlaments de l’aniversari, el conseller va subratllar la importància d’equipaments com la Casa del Marquès, especialment “per fer créixer i desenvolupar les iniciatives empresarials durant els primers anys, que són els més complicats”. Més enllà del suport que els presta l’Ajuntament, el conseller va incidir en el fet que també s’acaben convertint en punts de trobada entre emprenedors, cosa que facilita la cooperació entre ells i la creació de noves oportunitats de negoci. Alhora, va advocar per la col·laboració entre l’administració pública i la iniciativa privada, “un concepte que pot semblar molt teòric però que es concreta en projectes com aquest”. Per últim, va incidir en “el valor de la continuïtat de les polítiques” amb independència del color polític que governa en cada moment, tot posant com a exemple la Casa del Marquès, un projecte ideat en l’època de l’alcalde Eduard Gisbert, implantat durant el mandat de Pere Parés i consolidat amb l’actual alcalde, Jaume Oliveras, sense oblidar els regidors i regidores i els treballadors municipals que han fet créixer el Centre d’Empreses durant aquesta dècada.

Al seu torn, Oliveras va agrair al conseller “la gran tasca feta” en els darrers anys i des del govern Generalitat de Catalunya pels bons resultats en la creació d’empreses, la captació d’inversions i els llocs de treball generats. Alhora, va dedicar unes paraules a la col·laboració amb els municipis veïns a l’hora d’impulsar projectes d’emprenedoria i de creació de llocs de treball, referint-se a Teià i Alella, tot dirigint-se al representants d’aquesta vila que van assistir a l’acte, encapçalats per l’exalcalde Andreu Francisco i l’actual regidora de Promoció Econòmica d’Alella, Montserrat Gismero. L’alcalde del Masnou també va compartir quatre pinzellades sobre la història del palauet, construït l’any 1902 per Romà Fabra i Puig, marquès del Masnou i fill de Camil Fabra i Fontanills, marquès d’Alella. No va ser fins al 1989 que va passar a ser una propietat municipal, si bé va tenir altres moments força curiosos al llarg de la història, com quan es va convertir en un laboratori d’experimentació científica durant la Guerra Civil. L’alcalde va recomanar tothom que visités l’exposició que es pot veure al mateix edifici i que recorda aquesta curiosa etapa de la Casa del Marquès.

Tornant a l’ús actual de l’immoble, la primera tinenta d’Alcaldia i regidora de Promoció Econòmica, Maria Llarás, va posar en valor la feina del personal municipal que durant aquests deu anys ha fet possible el bon funcionament de l’equipament. També va destacar “les gairebé cent empreses” que s’hi han allotjat durant aquest temps. Per a Llarás, les pimes i els emprenedors “són la base i el motor de l’economia local”, tot refermant el compromís de l’Ajuntament en “acompanyar, guiar i assessorar les persones que tenen una idea de negoci i volen posar-la en marxa”. “Amb la vostra feina, dedicació i esforç feu més gran el Masnou”, va assegurar.

Precisament, just després de la intervenció de Llarás van prendre la paraula dos representants d’empreses que s’han beneficiat de l’allotjament a la Casa del Marquès. Xavi Asensio, de BCNGenerics, va recordar com va emprendre, “l’any 2014, arran d’una crisi professional”, i que el fet d’allotjar-se al Centre d’Empreses i els serveis als quals va accedir van ajudar-lo a impulsar el projecte. Com que l’allotjament és rotatori i temporal, malgrat pot haver-hi pròrrogues, Asensio va confessar que guarda molts bons records d’aquella etapa, també per “les sinergies” que es van generar entre emprenedors i amb el personal de l’equipament: “Va ser una experiència molt bonica, ho recordo com si s’hagués creat una gran família”. “No podia haver trobat cap lloc més adient on, a més, em van posar totes les facilitats del món”, va concloure.

Tot seguit va intervenir Mariola Figuerola, impulsora de Arquitectura y Diseño Masnou, una de les empreses que allotja actualment la Casa del Marquès. Figuerola es va expressar en termes molt similars als d’Asensio, destacant la qualitat de l’espai, però també els serveis accessoris que presta i les formacions que s’hi organitzen, tot recordant que no cal allotjar-s’hi per aprofitar-les però admetent que moltes d’elles les ha cursat pel fet de ser-hi. “Només hi veig un aspecte negatiu: la caducitat de l’allotjament”, va sincerar-se, tot matisant que la limitació temporal és correcta per tal que altres empreses i projectes puguin beneficiar-se d’aquest servei. “Aprofitaré tant com pugui el temps que em queda aquí”, va reblar.

Durant l’acte es va projectar un vídeo de resum d’aquests deu anys de vida del Centre d’Empreses i que ha estat realitzat per una altra de les empreses que s’hi allotgen, Suricata Stories. La celebració, que va ser conduïda per la periodista Marina Sala, es va cloure amb un brindis al parc del Llac, que és part de l’antic jardí privat del palauet. El concert en directe de la Jove Orquestra de Cambra del Masnou va posar el colofó a aquests primers deu anys de vida de l’equipament.

 

Comparteix