Joan Majó, qui va ser alcalde de Mataró, ministre d’Indústria i assessor de diversos organismes internacionals, ha estat el responsable d’oferir la xerrada amb què s’ha reprès el cicle Cafè i Empresa. Amb la voluntat d’enfortir les relacions al teixit empresarial de la vila i, alhora, promoure la reflexió sobre temes d’interès al panorama empresaria local i català, des de la Regidoria de Promoció Econòmica s’han recuperat aquestes trobades. Així ho ha explicat la regidora que n’és responsable, Sílvia Folch, aquest dimecres 9 de març al Centre d’Empreses Casa del Marquès, mentre donava la benvinguda a la trentena de professionals del món empresarial que hi han assistit. Folch també ha aprofitat per presentar-los l’equipament. Per la seva banda, l’alcalde, Jaume Oliveras, ha estat l’encarregat de presentar al convidat, Joan Majó, de qui ha remarcat el seu pensament i l’encert de moltes de les idees que exterioritza a les seves col·laboracions en premsa i als seus llibres.

En el moment de presentar la seva intervenció, Joan Majó ha avançat que per parlar de la situació econòmica actual, primer calia reflexionar sobre el que ha passat: “No parlarem de les teràpies que segueixen al diagnòstic, com quan anem al metge, sinó del que ens va fer caure malalts”. Així, l’exministre ha assegurat que encara “no hem sortit de la crisi perquè no hem solucionat els problemes que ens hi van portar”. Per poder comprendre perquè l’economia mundial va experimentar la davallada que tan greus conseqüències ha tingut, Majó s’ha referit a la “situació singular i excepcional” que es va viure entre 1950 i 1980, on creu que es van donar les condicions perquè el progrés econòmic i social fos possible: Europa era una societat industrial amb un monopoli de demanda que li possibilitava aconseguir matèries primeres a un preu baix i amb una política fiscal redistributiva que va permetre donar unes condicions de vida satisfactòries perquè el capital humà fos més productiu. A partir de la globalització, Majó creu que aquests fonaments van desaparèixer. Fets com la globalització, la desregularització dels mercats, la transició de la indústria als serveis i una regressió a les polítiques redistributives fiscals van provocar una nova situació que no es va saber preveure i que va conduir a la crisi.

Per finalitzar, el conferenciant ha assegurat que no s’han solucionat els problemes més greus, sinó que s’ha intentat sortir de la crisi amb més especulació i endeutament. En acabar la seva intervenció, Majó ha respost les qüestions plantejades per alguns dels assistents.

L’alcalde d’Alella, Andreu Francisco, així com els exalcaldes del Masnou, Josep Azuara i Eduard Gisbert, han estat presents a l’acte. També altres regidors de l’actual consistori masnoví i d’anteriors. La propera sessió del Cafè i Empresa serà el 9 de juny, amb la  presència d’Antoni Abad, president de la patronal catalana CECOT. 

Comparteix