La Sala Joan Comellas del Masnou s’ha omplert de professionals de diverses branques de l’artesania, d’idees i de nous projectes

Més d’una cinquantena de persones han assistit aquest matí a la Sala Joan Comellas de l’Edifici Centre del Masnou per participar en la primera Trobada Artesana al Baix Maresme. S’han superat totes les expectatives, ja que les places presencials s’havien esgotat força dies abans. S’ha hagut de restringir l’aforament de l’espai per tal de complir les mesures establertes per les autoritats sanitàries per contenir els contagis de COVID-19.

Per tal que ningú no es perdés els tallers i les xerrades impartides pels ponents, l’organització ha retransmès en directe la jornada a través del canal Youtube de l’Ajuntament. Es pot veure íntegra a la pàgina web de la Trobada Artesana. Properament, a més, s’hi podrà trobar un vídeo de resum.

De bon matí, l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, ha donat la benvinguda a totes les persones que hi han assistit i ha subratllat “l’èxit de la trobada” i “la necessitat de dur-la a terme”, en part perquè l’artesania obtingui el prestigi que mereix en l’àmbit econòmic i artístic, però també per fer front a les dificultats que ha generat la pandèmia i la crisi que ha provocat: “És moment d’unir forces, de reflexionar per bastir les millors estratègies per tirar endavant i de dur a terme projectes comuns”. En aquest sentit, el batlle ha posat també en valor la feina conjunta dels cinc ajuntaments que han organitzat la trobada. Són els d’Alella, el Masnou, Montgat, Teià i Tiana, que han comptat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM). La iniciativa ha estat comissariada per BBintervencions. En representació de l’Equip de Govern masnoví i juntament amb Oliveras, també han participat en la trobada Maria Llarás, quarta Tinenta d’Alcaldia i regidora de Promoció Econòmica, i Neus Tallada, regidora de Turisme i Promoció del Municipi.

Mercè Marín, primera tinenta d’Alcaldia i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Montgat, s’ha encarregat d’adreçar unes paraules com a cloenda de la jornada, prop de les dues de la tarda. S’ha mostrat exultant per l’èxit de la trobada, per la qualitat de les ponències i tallers i per la implicació de totes les persones que hi han participat, fins al punt de vaticinar que aquesta “ha estat la primera trobada de moltes més”. A més d’agrair la feina dels equips tècnics dels cinc ajuntaments, ha encoratjat tots els artesans i artesanes a empoderar-se. “Us animo a utilitzar les noves tecnologies per guanyar visibilitat i donar a conèixer la vostra feina”, ha afegit. A banda d’Oliveras, Marín, Llarás i Tallada, han assistit a la jornada altres regidors i regidores dels cinc municipis, així com representants de la CCAM i de la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya (FAAOC).

Impuls artesà

Amb el lema “Inspira’t, enforteix-te i enfoca’t”, la Trobada Artesana s’adreçava a professionals dels sectors de l’artesania i la creativitat, amb l’objectiu de fer créixer els seus projectes empresarials, fer xarxa, facilitar recursos pràctics i donar a conèixer experiències d’èxit de persones que han convertit l’artesania en el seu estil de vida. Ha comptat amb un equip de ponents de primer nivell, referents en els seus respectius àmbits.

Una d’elles, Francesca Tur, publicista especialitzada en el món de les tendències i dedicada a l’assessorament estratègic creatiu per a marques, ha estat també l’encarregada de conduir la jornada. Ha trencat el gel amb la conversa inspiradora  que ha mantingut amb Luca Hugo Brucculeri, dissenyador efímer d’espais temporals en els quals barreja el disseny, l’art i l’artesania. S’havia previst que en aquest diàleg també hi participés Andrea Ayala, dissenyadora de moda i docent a les escoles LCI i ESDI, però finalment no ha pogut assistir-hi.

Després d’una pausa per fer un cafè, ha arribat el torn del taller creatiu “Imagina, crea, atreveix-te”. Ha servit per exercitar la creativitat, des d’una perspectiva individual i col·lectiva, per tal de generar idees innovadores. L’ha conduït Lucas Daglio, director creatiu de Stay Hungryh Stay Foolish, que és el nom de l’equip que forma amb Guadalupe González, directora d’art i dissenyadora, que no ha pogut acudir a la cita. Tot seguit ha arribat el torn de la xerrada taller “Com fer-te amic del màrqueting i les vendes”, que ha estat a càrrec de Mònica Rodríguez, mentora de negocis, formadora, autora, ponent especialitzada en slow business i fundadora d’Empresas Creadoras, una escola de negocis per a persones creadores i creatives. Rodríguez ha abordat els factors que provoquen que la personalitat d’aquest col·lectiu tendeixi a evitar el màrqueting i les vendes, per acabar plantejant estratègies per millorar en aquestes àrees del negoci i arribar al punt de gaudir-les.

 

Repte participatiu

Finalment, i abans de la cloenda, s’ha presentat el repte artesanal participatiu del Baix Maresme, que impulsa un col·lectiu de creadors i creadores locals. Es tracta d’un projecte obert a tots els artesans i artesanes que vulguin apuntar-s’hi i que culminarà amb una exposició conjunta. Per participar-hi, només cal posar-se en contacte amb el grup impulsor a través de l’adreça electrònica repteartesabaixmaresme@gmail.com.

Les artesanes Cristina Martorell (Melmelària), Anna Albert (Art en seda) i Laura Vilà (Canalla BCN) són les representants que han exposat el projecte. La intenció és que la mostra reuneixi creacions de les diverses branques de l’artesania, seguint un fil conductor: que els diversos elements siguin representatius del territori, del Baix Maresme. Les persones que hi participin s’agruparan en funció dels diversos oficis i especialitats artesanes. L’exposició final mostrarà també el procés creatiu que hauran seguit els creadors i creadores i cadascun dels grups.

 

 

Comparteix